Inför Island-Turkiet: Lagerbäcks rutiner, klyschor och vulkaner

– Island har redan tränat, sa Islands presschef när jag ringde honom vid 12-tiden.

Där fick man för att man tog sig en sovmorgon på måndagen. Men Lars Lagerbäck är inte den som tar sig en sovmorgon, utan han gillar att ha sista träningen i god tid, så spelarna får mer fritid och längre uppladdning.

Klockan 18.00, ett dygn inför EM-kvalmatchen äntrar Emre Belözoğlu och Fatih Terim den ganska trånga press-salen.

Den rutinerade Fenerbache-spelaren svarade klyschigt att Turkiet hade ”förberett sig väl” och ”att de måste vara koncentrerade i 90 minuter”. Sedan lämnade han salen och lät förbundskapten Terim skötta resten.

Terim sa ingenting direkt häpnadsväckande men sade sig ha stor respekt för Island och Lagerbäck. Han varnade för Islands fysiska spel, men påpekade att de även är starka tekniskt: ”Vi måste vara försiktiga över hela planen”.

Dessutom påminde han om Turkiets dystra facit mot Island: En vinst, fyra förluster och två oavgjorda.

Vulkanoro

Sedan kom en liten ovanlig fråga. En turkisk journalist undrade ifall landslaget var oroliga för det pågående vulkanutbrottet…

(Enligt presschefen Ómar Smárason hade många oroliga journalister frågat honom om det den senaste veckan).

– Vi är här oavsett vad som händer. I värsta fall går det att ta sjövägen härifrån. Men jag är säker på att de isländska värdarna hjälper sina gäster ifall det blir aktuellt, sa Terim, vilket framkallade en del leenden bland de isländska journalisterna i pressrummet.

Kort spel och kortspel

Efter att ha sett ett till synes harmoniskt turkiskt lag känna på gräsmattan och rada upp sig framför kamerorna rörde jag mig mot det isländska landslagets hotell. Drömscenariot hade varit att hitta Lagerbäck i lobbyn, tittandes på Österrike-Sverige. Så var inte fallet (dessutom visade de Spaniens match i stället). Men kring ett bord satt ett gäng isländska landslagsspelare och spelade kort.

Tips inför matchen? 

2-1 till Island, historien och hemmaplan avgör till Islands fördel.

… In summary:

I visited Turkeys press conference before today’s football game (European qualification) between Iceland and Turkey. It was an ordinary press conference except for the last question. Are the Turkish team afraid of the Volcano?
– We are here whatever happens. In the worst case scenario, we could depart the seaway from Iceland. But I´m sure that the Icelandic hosts will help their guests in that case, said Turkeys football coach Fatih Terim.

traning3

Pressuppbåd                                   Turkisk media dominerade press-salen.

Pregame Iceland-Turkey

Turkiettraning1 turkietlagbild1 traningbolliluft     islanduppladdning1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s