Ibland får man ta del av livet på landet

Det är något speciellt med att åka ut till landet. Vatten, öppna landskap och frisk luft, är bland det bästa jag vet. Ja, jag låter lite som Ulf Lundell. Men att komma ut i naturen då och då ger mycket energi. Dessutom är det nyttigt att få ett annat perspektiv: Alla hänger inte på caféer i Reykjavik och livnär sig på turism.

I förrgår (lördags) följde jag med några gamla vänner ut på landet när det var dags för Réttir – då fåraherdarna samlar ihop hjorden.

Arbetshandskar på

När jag kom dit var en stor del av arbetet gjort. Med hjälp av hästar hade fåren drivits ner till fållorna. Men jag var med och delade upp boskapen i olika grupper: lamm, tjurar, tackor och slaktdjur för sig. Något glamoröst jobb var det inte direkt. Vädret gjorde sitt också, 4 grader och snöblandat regn. Som den storstadsbo jag är tog jag inte tjuren i hornet direkt, men hjälpte till med att valla fåren mellan fållorna och ut på fältet igen (vilket tog 1-2 timmar iallafall).

En skvätt brännvin hade nog varit gott för att hålla uppe värmen, men Hangikjöt (rökt fårkött), kaffe och kaka är inte så dåligt det heller. Efter en varm dusch, torra kläder och en bilresa hem, så sov man ganska gott bland husen i staden.

Þingvallavatn

Þingvallavatn

Réttir4 Réttir2 Réttir3

Get out of town

It is something special about going out to the countryside. Water, open space and fresh air, that is among the best I know. Yes, I sound like a typical country artist. But getting out into the nature every now and then gives you an energy boost. Furthermore, it’s always good to get another perspective: all Icelanders doesn’t drink cafe latte in trendy coffeehouses or work with tourism.
So, I went along with some friends the day before yesterday (Saturday) to experience Réttir – which is when the shepherds gathers the flock.

Just dig in

The tough work was already done when I arrived . With the help of horses the sheep had been driven down to the pen. But I took part in dividing the cattle into different groups: lambs, bulls and slaughter-animals. It wasn’t really a glamorous job and the weather played a big role in that: 4 degrees and sleet. Born and raised in the city, I played a quite passive role, but I did helped with herding the sheep from the holding pens and out on the fields again (which took 1-2 hours). A dash of the local schnapps had been good for keeping up the heat, but hangikjöt (smoked lamb), coffee and cake isn’t so bad either. After a hot shower, dry clothes and a ride back to town I fall asleep right away with the familiar city lights surrounding me.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s