Svensk kebab är bättre än isländsk


Island är ett snabbmats-mecka. Hamburgerställen, Subway och Serrano med mera finns överallt. Kebabhak kryllar det inte av, men det finns ändå ett par stycken i Reykjavik. Som den kebabälskare jag är så kände jag mig tvungen att testa dem.

Tyvärr håller kebaben inte i samma klass som i Sverige, kanske för att den är annorlunda? Jag har gått igenom de viktigaste beståndsdelarna i en god måltid: Köttet, såsen och tillbehören (pommes frites/ris/bulgur/bröd). Priset har såklart också en betydelse.

Köttet

Kebabkött i tunna strimlor är sällsynt på Island. Tror endast att jag sett det på ett ställe. Lamm och kyckling är standard, nötkött är ganska ovanligt. Köttet håller hög kvalitet på Island – både kyckling och lammköttet är lika bra som i Sverige. Däremot saknar jag lite att inte få kebab i tunna strimlor, ifall köttet inte är jättebra så blir det lätt lite segt. Utfall: Knapp seger till Sverige (tack vare strimlorna).

Såsen

Röd sås, eller kebabsås får man på de flesta haken på Island. På ett av ställena var det mer någon smaklös salsa. Vitsås (vitlök/yoghurt) är ungefär samma. Dock fick jag inget extra trots att jag betalade cirka 90 svenska kronor. För det får man allt som oftast lite aioli som grädde på moset. Utfall: Skillnaden är inte jättestor, men Sverige vinner på poäng (ingen aioli och lite för svag röd sås på Island). Dessutom finns det ingen typisk kebabsås heller.

Tillbehören

På Island kan man sin pommes, de är minst lika bra som de svenska. Även brödet och salladen är lika bra. Utfall: oavgjort.

Priset

En standardkebab i bröd kostar runt 1200 isländska kronor, ca 65 svenska. En motsvarande tallrik, med läsk går på 1500-1900, vilket blir ca 75-100 kronor. Samma prisklass som en fin-kebab  i Stockholm och bra mycket dyrare än i Malmö.

Slutresultat: Svensk kebab är billigare och har lite bättre sås/kött. Tillbehören är likvärdiga.

Kebabställen jag testat i Reykjavik:

Kebab Grill (lækjargata 10): Ganska bra kött och fina pommes. Ingen röd sås dock. Trots det tar de hem förstaplatsen i mitt test. Betyg 7/10

Ali Baba (Veltusund):  Inget riktigt kebabhak. Har mest en annan typ av turkisk/syrisk mat. Testade en tallrik med kyckling och ris. Bra ris och kött. Torftig sallad. 6/10

Habibi (Hafnarstræti 18): Hittade ingen riktig Kebabtallrik eller kebab i pitabröd. Men de har stabila kebabrullar. Minus för deprimerande lokaler. 5/10

Kebab Húsið (Austurstræti 3): Har kebab, hamburgare och pizza , vilket aldrig är ett bra tecken. Är lite för turistiskt. Men plus för mycket sås. 5/10

Listan uppdateras varefter jag besöker fler ställen (vet dock inte om så jättemånga fler). Håller ni inte med mig? Vet ni om något ställe jag missat? Hör gärna av er i så fall!

… Till er svenska läsare kan jag passa på att tipsa om två kebabställen i Stockholm: Palmyra Kebab i Årsta, gigantiska portioner och med sås/salladsbuffé. Tyvärr är även priset lite väl tilltaget. Anatolia, vid Hornstull är ett nyöppnat turkiskt ställe. Härlig stämning, bra kött (lite tjockare) och många andra bra rätter (till exempel deras lamm). Stockholm har annars ett dåligt rykte bland kebabälskare. Jag som bland annat ätit kebab i Malmö, Karlstad och Örebro tycker att det är lite oförtjänt. I Stockholm finns ganska många halvdåliga ställen, men många som är helt okej. Och är du beredd att ta tunnelbanan några stationer bort så hittar du guldkornen.

För matälskarna så kommer det fler tester så småningom. Hamburgertestet lär dock dröja – det finns alldeles för många hamburgerställen i Reykjavik.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s